Meditatiekussen

Veel mensen die aan meditatie doen vinden het fijn om een meditatie of yoga kussen te gebruiken tijdens mediteren. Het juiste soort meditatiekussen helpt het lichaam om de juiste houding aan te nemen en te behouden. Een meditatiekussen biedt het comfort dat nodig is bij het beoefenen van meditatie.

Meditatiekussens zijn hulpmiddelen om het lichaam op een juiste en comfortabele wijze te ondersteunen. Als het lichaam onvoldoende wordt ondersteund, kunnen benen, wervelkolom, heupen, schouders en hoofd verkeerd uitgelijnd raken, iets dat voor veel hinder kan zorgen. Het kan zelfs blijvend ongemak veroorzaken als je blijft oefenen zonder de juiste ondersteuning. Dat is de belangrijkste reden waarom de meeste mensen een meditatiekussen gebruiken tijdens het mediteren.


Waarom heb je een meditatiekussen nodig?

Het menselijk lichaam is niet vlak of gebogen. Zonder de juiste ondersteuning, zal je lichaam zich vormen naar de vorm van waar je op zit. Dit zorgt er meestal voor dat de benen, heupen, ruggengraat, schouders en het hoofd niet goed uitgelijnd zijn, wat kan resulteren in ongemak. Meditatiekussens en andere hulpmiddelen kunnen je houding en niveau van comfort tijdens meditatie verbeteren, dus is kan het zinvol zijn om deze aan te schaffen als je vaak mediteert.

Ongeacht of je net begint met meditatie of dit al jaren doet, worden meditatiekussens aanbevolen door artsen en fysiotherapeuten! Door de iets verhoogde zithouding op een meditatiekussen wordt je rug ontlast en kan je ademhaling vrijer stromen. Bij mediteren moeten je heupgewrichten hoger zijn dan je knieën. Dit creëert de basis van een rechtopstaande, ontspannen houding waarin de tussenwervelschijven en de wervelkolom worden ontlast. Dit houdt je spieren ontspannen, zelfs tijdens lange meditaties. Het is van cruciaal belang dat je comfortabel zit, ongeacht of je de voorkeur geeft aan meditatie op een stoel, in kleermakerszit of in de lotuspositie. Op het juiste meditatiekussen zitten al je gewrichten los en blijven je spieren soepel.


De voordelen van een meditatiekussen

Het gebruik van een meditatiekussen kent vele voordelen. Je gewrichten worden bijvoorbeeld tijdens het zitten ontlast, je wervelkolomblijft recht en je spieren kunnen ontspannen. Meditatiekussens bieden je een zinvol en belangrijk zitcomfort. Terwijl je je ogen sluit en gelijkmatig ademt, ontspant je lichaam en vind je je innerlijke balans. Je zult merken: een meditatiekussen is een perfect hulpmiddel bij het loslaten van gedachten en ademhalingsoefeningen!

Al onze Yogitri meditatiekussens zijn gemaakt van biologisch katoen en rijkelijk gevuld met natuurlijk boekweitkaf. De mediatiekussens nemen optimaal je lichaamsvorm aan en laten je ontspannen, zelfs tijdens langere meditaties. Alleen door ontspanning kunnen lichaam en geest echt in harmonie zijn.


Meditatiehouding

Gewoonlijk omvatten meditatiehoudingen de traditionele volledige lotus (Padmasana), halve lotus (Siddhasana), Burmese houding (Sukhasana, kleermakerszit), knielende houding (Seiza of Seiza-bankje), zittende houding op een stoel en de liggende houding (Shavasana). Je kunt één van deze houdingen aannemen, maar de bekwaamheid om op één van deze houdingen te mediteren wordt voor een groot deel bepaald door de flexibiliteit van je enkels, knieën en heupen. Bij de meeste houdingen is enige vorm van ondersteuning nodig om uitlijning en comfort tijdens meditatie te behouden.

Als je op de grond zit in een meditatiehouding (halve lotus of volledige lotus), heb je alleen een dun kussen nodig. In dit geval hoeft het kussen niet hoog te zijn, anders buigt het lichaam voorover.

Het meditatiekussen dat je nodig hebt hangt af van de houding die je voor meditatie aanneemt. Wat is een goede meditatiehouding? Een goede meditatiehouding is:

Stabiel - zodat je je veilig voelt en daarmee in staat bent om naar binnen te keren zonder afleiding
Recht - zodat je lichaam je meer aanwezig, gericht en alert helpt te zijn
Comfortabel - zodat je voor langere tijd op een ontspannen manier kunt zitten zonder te hoeven bewegen en zonder pijn te voelen.

Er zijn verschillende aanbevolen posities voor meditatie, dit zijn de vijf belangrijkste: hele lotus, halve lotus, Burmees, knielend op een meditatiebankje, zittend op een stoel. De meest populaire houdingen voor Westere meditatiebeoefenaars is de Burmese (Sukhasana, kleermakerszit) en Seiza (geknield op een meditatiebankje of kussen).

Sukhasana (kleermakerszit) is de traditionele zittende positie voor meditatie, maar deze methode is niet het beste voor iedereen. De heupgewrichten van iedereen draaien anders, waardoor ze in verschillende posities zitten voor optimaal comfort. Als jouw knieën onder jouw heupbeenderen vallen terwijl je in een positie met gekruiste benen zit, betekent dit dat jouw heupgewrichten gemakkelijk naar buiten draaien. Als jouw knieën de neiging hebben om hoger te komen dan jouw heupbeenderen, betekent dit dat jouw heupgewrichten meer geneigd zijn intern te roteren, waardoor langdurig zitten ongemakkelijk wordt.

De juiste zithoogte hebben ten opzichte van de vloer is essentieel voor de juiste positie van het bekken. Wat we willen bereiken is dat de heupen boven het niveau van de knieën zijn, zodat je bekken naar voren kan rollen en de rug op natuurlijke wijze recht kan staan, zonder spanning of duwen.


De perfecte meditatie houding aannemen

Het aannemen van de juiste houding is niet minder belangrijk tijdens meditatie, dan tijdens je dag en tijdens je slaap. Een onjuiste houding kan leiden tot gewrichts- of rugklachten, wat hoogstens vervelend kan zijn en in het slechtste geval verzwakkend. Met dat in gedachten, kun je je misschien afvragen: "Wat is precies de perfecte meditatiehouding?"

Om te beginnen verwijst de perfecte houding niet naar een specifieke houding, maar eerder naar een manier om je lichaam op één lijn te brengen terwijl je mediteert. Meditatie kan zittend, staand, liggend of zelfs lopend worden gedaan. Uiteindelijk is de houding die je kiest geheel aan jou; het is echter belangrijk om jouw lichaam in de juiste uitlijning te houden terwijl je je in de door jou gekozen houding bevindt.

Het maakt niet welke houding je kiest - liggend, zittend in een stoel, lotus, half lotus, Burmese of Seiza - het belangrijkste is om je rug recht, comfortabel en stabiel te houden. Wanneer je in een zittende positie zit, kan het helpen om jezelf te positioneren met het bekken enigszins naar voren gerold.

De juiste uitlijning van de wervelkolom is zeer belangrijk, let erop dat je je hierbij ontspannen voelt en niet stijf of gespannen. Door op te gespannen wijze je houding te behouden, word je afgeleid van je meditatie en kun je spiervermoeidheid of spierpijn veroorzaken.

Hoe belangrijk je rug ook is, het is niet het enige deel van je lichaam dat aandacht nodig heeft. Even belangrijk zijn de heup-, knie- en enkelgewrichten, die allemaal pijnlijk of ongemakkelijk kunnen worden en afleiden als ze niet correct worden geplaatst. Als vuistregel, plaats jezelf niet op een manier die overmatige spanning, trekkracht of torsie op je gewrichten veroorzaakt.


Het juiste meditatiekussen kiezen: luister naar je lichaam

De juiste meditatiehouding is er een die geen druk uitoefent op je rug of gewrichten. Het is belangrijk dat de houding comfortabel is en je niet dwingt om actief te gaan zitten, wat betekent dat je je moet inspannen om de houding te onderhouden; een goede houding dient relatief eenvoudig en natuurlijk aan te voelen. Meditatiekussens zijn ideaal voor een comfortabele ondersteuning, ze zijn er in verschillende maten en hoogtes, waardoor je een kussen kunt kiezen die past bij jouw lichaamsbouw en zitvoorkeur.

Belangrijke factoren waarmee je rekening dient te houden bij het kiezen van een meditatiekussen, zijn eventuele bestaande medische aandoeningen of eerdere verwondingen aan gewrichten. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld losse knieën. Dit zijn knieën die enorm uitrekken wanneer ze buiten het normale bereik liggen, zoals bij het oprekken van de hamstrings. Hierbij kan het prettig zijn om een ondersteuningskussen of zabuton onder de knieën te plaatsen voor extra steun.

Comfortabel zitten is afhankelijk van je vermogen om je natuurlijke rondingen met je wervelkolom te behouden. Je wervelkolom is ontworpen om zichzelf op natuurlijke wijze te kunnen ondersteunen wanneer de rondingen zich in een natuurlijke positie bevinden.

Een van de meest voorkomende problemen met betrekking tot de zitpositie die mensen tijdens meditatie ervaren is te wijten aan de structuur van heupgewrichten of inflexibiliteit. Wanneer je heiligbeen achterover kantelt, moet je je onderrug (lumale kromming) voor de juiste uitlijning recht maken, waardoor je veel kracht vanuit je kern moet gebruiken om rechtop te blijven zitten. Dit kost energie waardoor je moe kan worden en waarschijnlijk moeite zal hebben om te blijven zitten.


Bepaal jouw behoeften

Verschillende mensen hebben verschillende behoeften als het gaat om meditatie. Voordat je een meditatiekussen aanschaft, is het zinvol om eerst het een en ander in overweging te nemen.

Denk na over wat voor soort meditatie je doet of wilt gaan doen. Niet ieder meditatiekussen is geschikt voor elke meditatievorm. Bij zitmeditaties worden zithoudingen aangenomen die vragen om een ander soort meditatiekussen dan bij bijvoorbeeld zenmeditatie waar knielende houdingen worden aangenomen.

Bedenk daarnaast of je speciale vereisten hebt. Als je bijvoorbeeld een wervelletsel hebt, dan wil je graag een meditatiekussen dat extra ondersteuning biedt voor jouw wervelkolom. Of als je een bepaalde blessure hebt zou dat je eerste prioriteit moeten zijn bij het zoeken naar een mediatiekussen, zodat je zeker weet dat het zwakke deel van je lichaam goed wordt ondersteund.

Denk ook na over waar je of in welke ruimte je het kussen wilt gaan gebruiken. Overweeg de verschillende kleuren en ontwerpen die er zijn. Je wilt graag dat jouw meditatieruimte aangenaam en harmonisch is.


Het belang van het kiezen van het juiste meditatiekussen

Voor een juiste uitlijning van de ruggengraat en gewrichten kan een meditatiekussen, mediatiemat, mediatie zabuton of mediatiebankje een fijn hulpmiddel zijn. Het doel van al deze items is om je te helpen de juiste houding aan te nemen op een manier die zowel comfortabel als correct is, waardoor je op een goede manier, onaf geleid kan mediteren.

Door het juiste meditatiekussen te kiezen, kun je je lichaam zo comfortabel mogelijk positioneren terwijl je gewrichten nog steeds de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Deze meditatiehulpmiddelen zorgen niet alleen voor een betere lichaamshouding, maar kunnen je ook helpen langer comfortabel te blijven, wat je een meer lonende meditatieve ervaring kan bieden.


Adequate uitlijning

Tijdens meditatie is het essentieel om niet alleen de houding te behouden, maar ook de juiste uitlijning, zodat je lichaam comfortabel voelt en je de maximale concentratie kunt bereiken die meditatie vereist. Elke houding heeft zijn eigen uitlijning en vraagt om een specifieke ondersteuning. Spanningen en ongemakken kunnen worden weggenomen door de juiste hulpmiddelen.

Bij een zitmeditatie in volledige of halve lotushouding is een stevige basis cruciaal. In deze houdingen wordt de uitlijning door jouw lichaam op natuurlijke wijze ondersteunt. Bij zithoudingen met gekruiste benen wordt de uitlijning ondersteunt door gebruik te maken van traditionele zafu’s of ronde mediatiekussens.

Een goede lichaamshouding bij de zithouding kan extra druk uitoefenen op de knieën, gewrichten en enkels, een zabuton zorgt voor demping en helpt deze drukgebieden te verzachten. Een zabuton wordt onder een meditatiekussen geplaatst.

Bij een knielende meditatiehouding wordt de uitlijning ondersteund door een zafu, een rond meditatiekussen, een rechthoekig meditatiekussen of een mediatiebankje.

Bij liggende meditatiehoudingen wordt de uitlijning ondersteund door een mat. Dit kan een mediatiemat zijn van katoen of schapenwol, of voor extra comfort een Shiatsu-massagemat.


Comfort meditatiekussen

Het maakt niet uit welk soort houding er wordt aangenomen tijdens de meditatie. Het belangrijkste is een stevige basis, een goede uitlijning en comfort. Meditatiekussens zijn essentieel om comfort te bereiken, zodat je je kunt concentreren op de geest en niet wordt afgeleid door enig fysiek ongemak.


Soorten en vormen meditatiekussens

Als je een meditatiekussen wilt kopen is het belangrijk om na te denken over hoe bepaalde kussens kunnen voldoen aan jouw meditatiebehoeften. Je kunt denken aan bijvoorbeeld de hoogte van het kussen, de zachtheid van de stof en hoe de vulling van het kussen voldoende steun zal bieden voor je lichaam. Sommige mensen leggen de nadruk op de kleur van hun kussen, omdat kleur invloed kan hebben op iemands persoonlijke energie, wanneer rekening wordt gehouden met Feng Shui.

Er zijn tegenwoordig vele soorten meditatiekussens verkrijgbaar, allemaal te vinden in een breed scala aan maten, kleuren en vormen. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, waarvan sommige van invloed kunnen zijn op je comfort tijdens het mediteren.

Rond meditatiekussen

De klassieke ronde meditatiekussens met boekweit vulling zorgen ervoor dat je het bekken naar voren kan kantelen, waardoor de natuurlijke ronding van je wervelkolom behouden blijft, en je knieën vrij naar beneden gericht worden. Vanaf hier kunnen je benen elke gewenste positie aannemen die je het prettigst vindt. Een rond kussen wordt meestal in combinatie met een zabuton gebruikt.

In ons assortiment hebben wij van ons eigen label Yogitri verschillende soorten ronde meditatiekussens. Deze kussens zijn gemaakt van biologisch katoen en rijkelijk gevuld met boekweitkaf.

De ronde Raja meditatiekussens, met een hoogte van circa 15 cm, zijn de meest gebruikte kussens. Dit model is verkrijgbaar met en zonder opdruk. De lagere meditatiekussens zoals de Nada en de Moreh zijn beide 10 cm hoog en geschikt voor de meer gevorderde meditatie beoefenaar.

Laag zitten vraagt om flexibele spieren. De hoge meditatiekussens zoals de Laya, de Agni en de Maha met een hoogte van 10, 35 en 40 cm, worden op verschillende manieren gebruikt, als meditatiekussen, yoga bolster, hocker of meditatie poef.


Zafu mediatiekussen

Een zafu is het traditionele geplooide ronde kussen. De zafu is ontstaan in China en werd geassocieerd met de Zen-tradities van Japan. De zafu heeft een plek in Zen meditatie gekregen vanwege zijn grootte en vorm, die een optimale uitlijning van de knieën, heupen, bekken en wervelkolom mogelijk maakt. Het kussen heeft een ergonomisch ontwerp en biedt comfort bij het zitten in de juiste houding. Het kussen zorgt voor een betere uitlijning van de wervelkolom en stabiliseert de rug.

Onze Yogitri zafu's zijn van biologisch katoen en goed gevuld met boekweit. De zafu kussens zijn zeer geschikt voor zithoudingen zoals de lotus, halve lotus of houdingen met gekruiste benen. Het kussen kan ook op zijn kant worden gebruikt om de seiza of knielende houding te ondersteunen. Mensen die minder flexibele knieën en heupen hebben, kunnen overwegen om dit kussen te nemen. Dit kussen wordt voor meer comfort op een zabuton geplaatst.


Halve maan meditatiekussen

Dit kussen dankt zijn naam aan de vorm en omdat het in het midden dikker is, en aan de twee uiteinden dunner. Onze Yogitri halve maan kussens van biologisch katoen en gevuld met boekweitkaf, zijn qua hoogte en functie vergelijkbaar met de Zafu. Het halve maan kussen loopt af naar beneden zodat het de benen ondersteunt en het bekken naar voren laat kantelen.

Halve maan kussens zijn erg goed voor mensen met heup- of knieproblemen, omdat het kussen het bovenste deel van het been uitstekende ondersteuning biedt. Dit type kussen heeft vaak dezelfde dikte rondom en is iets platter dan een zafu. Deze kussens zitten nog comfortabeler wanneer ze worden gecombineerd met een zabuton of meditatiemat. Tijdens het zitten ontstaat er druk op knieën, enkels en voeten. Dat komt omdat de knieën de neiging hebben om hoger te zitten, waardoor de hoek van de voeten en enkels tegen de vloer worden geduwd. Deze druk kan worden gedempt wanneer het kussen in combinatie met een mat of zabuton wordt gebruikt.

Meditatie beoefenaars die dit sikkelvormige meditatiekussen gebruiken, zeggen een gevoel van meer steun te hebben bij de heupen en benen door het brede en comfortabele zitvlak. De halve maan is ook ideaal voor mensen die hinder ondervinden van benen die tijdens het mediteren in slaap vallen. Dit laatste is eventueel op te lossen door de knieën te ondersteunen met extra ondersteunde kniekussens.


Rechthoek meditatiekussen

Onze Yogitri rechthoek meditatiekussens zijn vergelijkbaar met onze ronde Nada meditatiekussens, maar hebben een rechthoekige vorm. Of je een rond of rechthoekig kussen kiest, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zittend aan de brede kant van een rechthoekig kussen zal de top van je dijen meer ondersteunen dan een rond kussen. Sommige mensen geven de voorkeur aan meer steun, terwijl anderen er de voorkeur aan geven dat hun bovenbenen aan de rand van het kussen uitsteken. Deze mensen zullen een rond kussen verkiezen. Maar al met al is de ondersteuning erg vergelijkbaar tussen beide.

Je zou kunnen merken dat je met een rechthoekig meditatiekussen je benen meer moet opvouwen, wat goed is voor diegenen onder ons die bijzonder flexibel zijn maar een uitdaging kunnen vormen voor andere mensen.


Ondersteunende hand- en knie meditatiekussens

Als je merkt dat je knieën hoog in de lucht zitten als ze gekruist zijn, kan het zijn dat je een groter kussen of ondersteunende kniekussens nodig hebt. Over het algemeen zijn kniekussens nuttig voor mensen die slaperige benen hebben tijdens het mediteren, of voor degenen die knieblessures hebben, of niet genoeg heupflexibiliteit.

Als je bovenlichaam lang is in verhouding tot de lengte van je armen dan zijn ondersteunende handkussens  nuttig. Als je handen geen steun hebben dan kunnen de schouders naar voren rollen om te compenseren, wat uiteindelijk de rug zal overspannen.


Zabuton

Een zabuton biedt demping voor de knieën, voeten en enkels tijdens meditatie. Het zijn platte, vierkante of rechthoekige kussens, ze hebben een hoogte van circa 8 cm en werken heel goed om de druk in de gewrichten te verminderen tijdens het knielen of om extra te kussen als je in kleermakerszit of in de lotuspositie zit. Zabutons zijn kussens om op een harde ondergrond te plaatsen en zijn gemaakt van verschillende materialen.

Voor degenen die zittend op de grond mediteren, vooral voor sessies langer dan 20 of 30 minuten, wordt een zabuton ten zeerste aanbevolen. Onze Yogitri zabutons zijn van biologisch katoen en gevuld met kapok. Deze zabutons zijn ontworpen om te worden gebruikt onder een meditatiekussen of meditatiebankje om benen, knieën, enkels en voeten comfortabel te houden.

Een zabuton is een waardevolle investering als je je gaat inzetten voor meditatiebeoefening. Plaats hem gewoon onder je kussen of bankje om wat extra vulling voor je enkels en knieën te creëren.


Hoogte en breedte meditatiekussen

De hoogte en breedte van een meditatiekussen heeft te maken met de lichaamsbouw en soepelheid van de meditatiebeoefenaar. Mensen die veel mediteren en flexibele spieren hebben zitten graag zo laag mogelijk. Als je iemand bent die niet veel mediteert, en jouw lichaam deze bouw niet heeft, is het juist prettiger om hoger te zitten.

Meditatiekussens zijn verkrijgbaar in diverse hoogtes en breedtes. Op yoga en meditatiescholen zie je dan ook regelmatig dat mensen twee kussens op elkaar gebruiken om de voor hen juiste comfortabele houding te vinden. Beginners maken vaak gebruik van aparte ondersteunende kussens onder de voeten en knieën om prettiger te zitten tijdens een lange zit.


Is er een juiste hoogte voor een meditatiekussen?

Het antwoord op deze vraag is altijd afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid en lenigheid. Daarnaast is de keuze van je houding belangrijk. Als we uitgaan van gemiddelden dan zou je de volgende uitgangspunten kunnen aanhouden voor de hoogte.

  • Meditatiekussen hoogte 10 tot 12 cm
    Voor mensen met een lengte van 1.60 - 1.85 meter, die redelijk lenig zijn en mediteren in de kleermakerszit, de halve lotus houding of de hele lotus houding.
  • Meditatiekussen hoogte 14 tot 16 cm
    Voor mensen met een lengte tussen de 1.75 - 2.00 meter en die minder lenig zijn. Deze kussens zijn geschikt voor mensen mediteren in de kleermakerszit, de halve lotushouding, de hele lotushouding en de geknielde houding.
  • Meditatiekussen met meer hoogte
    Vooral geschikt voor mensen die mediteren in de geknielde houding. Vaak maken deze mensen ook gebruik van een meditatiebankje. Langere mensen kunnen er ook voor kiezen om twee meditatiekussens op elkaar te leggen.

De hoogte en breedte van een meditatiekussen kunnen een groot verschil maken voor je meditatie ervaring. Kussenhoogten variëren van 5 cm tot 23 cm. Als je merkt dat jouw kussen niet prettig zit, ligt dat waarschijnlijk aan de hoogte. Het kussen is wellicht te hoog of te laag voor jouw lichaam.

Elk lichaam is anders, dus kun je verschillende hoogtes en breedtes van kussens uitproberen, soms kan de vorm of een centimeter het verschil zijn tussen een comfortabele sessie of slaapbenen en een pijnlijke rug.


Vulling en materiaal meditatiekussen

Meditatiekussens zijn voor sommige mensen een kostbare investering, dus het kiezen van het juiste kussen is belangrijk. Je wilt er graag één die lang mee gaat, één van goede kwaliteit en die daarnaast ook milieuvriendelijk, duurzaam en vulbaar is. Welk soort meditatiekussen je ook kiest, behalve de vulling is ook het kussenhoes materiaal belangrijk.

Vulling Meditatiekussen
De meeste meditatiekussens zijn gevuld met boekweit, zodat je vulling kunt toevoegen of verwijderen in de hoeveelheid die nodig is om een kussen zo hard of zacht mogelijk te maken.

De minst populaire vulling voor meditatiekussens is synthetisch. Soms hebben mensen echter allergieën en kunnen ze niet anders dan synthetische materialen gebruiken. De zachtere vullingen zoals polyester of schuim hebben de neiging hun veervermogen te verliezen en moeten uiteindelijk worden vervangen. Als je gevoelige heupgewrichten hebt kunnen deze vullingen prettiger voor je zijn.

Boekweit
Boekweitdoppen zijn populair vanwege de lange levensduur. Boekweit is een plant die gekweekt wordt voor zijn graanachtige zaden en gebruikt als dekkingsteelt. Boekweit wordt als biologisch beschouwd, doordat er geen pesticiden nodig zijn, insecten schaden boekweit niet. De buitenkant van het graan is stevig, veerkrachtig en behoudt zijn vorm vele jaren. Dit is het deel dat wordt gebruikt voor de vulling van meditatiekussens.

Boekweit is een uitstekende vulling omdat het niet alleen jarenlang zijn dempingsvermogen behoudt, maar zich ook eenvoudig aan iedere lichaamsvorm aanpast. Het heeft absoluut niet het gevoel van kapok, katoen of polyester, omdat het steviger is. Het is uiterst comfortabel voor mensen die lang mediteren en het is de meest favoriete vulling voor meditatiekussens.

Boekweit is erg geliefd onder meditatiebeoefenaars en wordt aanbevolen voor degenen die de graag op een zacht comfortabel kussen willen zitten. Boekweit voelt als op zand zitten, het verschuift direct onder je, in overeenstemming met de vorm van je lichaam. Het zit stevig en geeft mee.

Kapok
Kapok is een zachte, natuurlijke vezel die afkomstig is van een boom met dezelfde naam die voorkomt in Thailand en Indonesië. Het is van nature zijdezacht en veerkrachtig, geeft mee en is bestand tegen meeldauw of schimmel.

Het is niet aan te raden om vulling van een kapokkussen te verwijderen, omdat het na een paar zittingen al een beetje afvlakt. Kapok lijkt op een polyester vulling, maar een beetje steviger, en is een goede keuze voor diegenen die misschien niet van het gevoel van boekweitdoppen houden.

Kapok wordt uiteindelijk plat en zal vervangen moeten worden, afhankelijk van het gebruik. Kussens gevuld met kapok zijn minder stevig dan die gevuld met boekweitdoppen. Het houdt je lichaamsvorm gestadiger vast, omdat er minder wordt meegegeven.

Katoen
Natuurlijke katoenen vulling is goed, maar heeft de neiging sneller af te breken. Katoenen vulling is minder populair omdat het zijn luchtigheid snel verliest, gevoelig is voor schimmel en meeldauw en niet erg zacht is. Echter, voor mensen die gevoeligheden hebben voor andere vullingen, is het zeker nog steeds een goede keuze. Katoen werkt het beste in kussens in de vorm van een rechthoek of een halve maan.

Wol
Wol comprimeert niet, is licht (in vergelijking met kapok en boekweit) en duurzaam. Wollen kussens en zabutons zijn comfortabel en laten meer doorbloeding toe. Volgens vele yogi's is wol een goede isolator van "energie" (prana) en een aanbevolen vulling. Het nadeel is dat het de neiging heeft om niet zo stevig te zijn als bijvoorbeeld kapok kussens.


Bijvullen meditatiekussen
Al onze meditatiekussens zijn voorzien van een binnenkussen met rits, dit maakt het bijvullen met boekweit heel gemakkelijk. In ons assortiment vind je boekweitkaf in kleine en grote verpakkingen voor het bijvullen van meditatiekussens.


Materiaal hoes meditatiekussen
Biologisch katoen is een uitstekende stofkeuze voor de hoezen van meditatiekussens. Biologisch katoen is zacht, sterk, vocht opnemend, milieuvriendelijk en duurzaam. Tevens is biologisch katoen makkelijk in onderhoud. Stof gemaakt van linnen, brokaat of zijde kan niet eenvoudig worden gereinigd, terwijl dat met biologisch katoen wel mogelijk is.

Elk meditatiekussen dat je kiest, dient een afneembare buitenhoes met rits te hebben om te kunnen reinigen of vervangen als dat nodig is. Het beste is als de buitenhoes los is van de binnenhoes die de vulling bij elkaar houdt. Hoewel dit niet nodig is, maakt het het veel makkelijker om de vulling te beheren wanneer je de hoes reinigt. Bovendien kun je de oude hoes vervangen voor een nieuwe.

Sommige fabrikanten kiezen ervoor om geen afneembare hoes op te nemen om de kosten te verminderen, waardoor het kussen goedkoper kan worden. Sommigen bieden zelfs geen mogelijkheid om de hoeveelheid vulling aan te passen, en dwingen je daarmee terug te keren om een ander kussen te kopen wanneer de oude plat of vuil is geworden. Een meditatiekussen is een investering die je jarenlang bijblijft, daarom is het goed om naar kwaliteit te kijken en niet alleen naar de kosten. Je zult er geen spijt van krijgen.

Het is ook handig om een kussen met draagriem te hebben, meestal aan de zijkant, omdat de meeste kussens lastig zijn om mee te nemen. Misschien wil je het kussen meenemen naar een retraite of naar een meditatie les, een riem maakt het vervoeren beter hanteerbaar, en anders zijn er speciale meditatietassen die het kussen ook nog eens beschermen.


Meerdere kleuren bestellen met korting

Wanneer je meerdere kleuren wilt bestellen dan is de groothandelskorting van toepassing. Geef het te bestellen product het totale aantal en de kleur aan. Op de Checkout pagina kun je onderaan bij “Uw commentaar” de gewenste kleuren en aantallen aangeven die je wilt ontvangen.

 

Meditatiekussen