Een yogabolster is een populaire yoga hulpmiddel of ook yoga props genoemd, dat wordt gebruikt om comfort te bieden, steun te geven en dat je meer kunt uitrekken tijdens herstellende yogahoudingen of asana's en diepe ademhalingsoefeningen.
Veel van de yoga hulpmiddelen die we nu als populair beschouwen, zoals de yoga bolster, werden tot de jaren zestig niet echt veel gebruikt in een yogales. Yogadocenten zoals BKS Iyengar merkten in die tijd op dat veel van hun studenten problemen hadden met het aannemen van de juiste houding tijdens het uitvoeren van bepaalde yogaoefeningen, dit was vanwege letsel of gebrek aan flexibiliteit. BKS Iyengar ontwikkelde en introduceerde daarom rekwisieten en hulpmiddelen zodat mensen yogaoefeningen kunnen beoefenen met meer comfort en een goede houding.
Yogabolsters worden veelal gebruikt bij herstellende Yoga, waar een bolster onder verschillende delen van het lichaam wordt geplaatst voor een stevige maar comfortabele ondersteuning om totale ontspanning te stimuleren. Herstellende Yoga kan een diep rustgevend effect hebben op de geest en het zenuwstelsel. Een yogabolster wordt vooral gebruikt bij Restoratieve Yoga, Iyengar Yoga en Yin Yoga, maar een bolster is ook heel handig bij Zwangerschapsyoga. Maar de bolster is ook goed te combineren met andere yoga vormen.
Bolsters zijn er in verschillende vormen en maten en het is niet altijd gemakkelijk om te weten welke bolster voor jou geschikt is. Ten eerste, bepaal waar je het voor wilt gebruiken, is het voor meditatie? Restauratieve yoga? Praat met een yogadocent of bezoek een yogastudio waar je een bolster uit kan proberen. Als je een blessure hebt of aan een bepaalde conditie werkt, bespreek dit dan met een yogadocent om de perfecte match te vinden.
Nu over de praktische aspecten. Bij het kiezen van een yogabolster zijn er vijf dingen die je dient te overwegen: grootte, vorm, gewicht, vulling en kleur.
Yoga bolsters zijn er in drie basis vormen: cilindrisch groot, cilindrisch klein en rechthoekig. Beslis welke het beste is voor jouw specifieke behoeften.
De grootte van een yogabolster is belangrijk. De Yogitri yogabolsters zijn bewust wat langer gemaakt en groter dan andere. Tijdens onze eigen yogalessen is ons opgevallen dat de reguliere yogabolster meestal te kort is. Daarom hebben we de yogitri bolsters zo aangepast dat deze ook over de gehele lengte kan worden ingezet en zo de asana verdieping het beste tot zijn recht komt
Bolsters variëren in gewicht, afhankelijk van waar ze mee gevuld zijn. Als je een bolster mee wilt nemen kan het gewicht een belangrijke factor voor je zijn.
Bolsters bevatten verschillende soorten vullingen om verschillende redenen. De yogabolsters verkrijgbaar bij Yogini zijn gevuld met kapok. Kapok is een warme en zachte vulling en daardoor zeer geschikt voor bolsters. Kapok is behalve duurzaam ook natuurlijk en afkomstig van boomvruchten. Boekweit wordt vaak gebruikt als vulling voor yoga en meditatiekussens. Voor een yoga bolster is boekweitkaf minder geschikt, omdat de zachtheid en het meebewegen met het lichaam minder is dan bij kapok.
De laatste overweging is kleur. Voor sommigen zal dit aspect voorop staan! Voor anderen niet zo veel. Het goede nieuws is dat er veel kleuren zijn om uit te kiezen.
Het gebruiken van de yogabolster tijdens yogales of thuissessie geeft een diepere en intensievere uitwerking in van de asana. Ook na of tijdens het herstel van een blessure geeft de yogabolster de juiste ondersteuning. Vraag hier jou yogadocent voor de juiste uitvoering. De onderstaande oefeningen/ asana's zijn aanbevelingen van de Yogadocenten bij Yogini. Wij gebruiken yogabolsters van ons eigenmerk Yogitri met een lengte van 75 cm.
De volgende asana is een zittende vooroverbuiging met bolster. Dit is een goede houding voor de meer gevorderde beoefenaar met lange hamstrings en rugspieren. Voor de beginner kan deze asana aardig intensief zijn, zeker wanneer je korte been- en rugspieren hebt. Hier komt dan ook een bolster tot inzet om deze asana in een comfortable houding uit te voeren. Maar met de bolster kan je deze asana stap voor stap meer verdiepen totdat je de paschimottanasana ook zonder bolster kan uitvoeren. Deze asana wordt met yoga bolster iets verkort uitgevoerd dan de orginele afloop.
Ga op je yogamat zitten met de benen recht gestrekt naar voren. De bolster plaats je op de onderbenen. De lange kant (75 cm) van de bolster ligt dwars over de benen. Zet de handpalmen naast je heupen op de grond. Bereid je voor op de asana en adem een paar keer in en uit.
Adem in en breng je armen recht naar boven adem weer uit en buig naar voren (vanuit de heupen) en strek richting de tenen. De armen komen boven op de bolster te liggen. Indien mogelijk kan je ook de rechter grote teen tussen de rechterduim en de recht wijs-en middelvinger plaatsen, doe het zelfde met de linkervoet. Of je houdt de gehele voet aan de binnen of buitenkant vast
Deze oefening mag geen pijn doen en belangrijk is goed te letten dat de buiging naar voren vanuit de heupen begint en de armen vanuit schouders naar voren strekken. Hierdoor wordt de rug vlakker wat voor een betere strekking van de rug zorgt. Let ook op je nek, deze moet ook mooi gestrekt blijven.Blijf ongeveer twee minuten in deze houding. Adem weer en in een vloeiende bewegeging breng je armen weer recht boven het hoofd. Adem uit en laat de armen ontspannen naar beneden zakken. Breng je handen in gebedshouding voor je hart en sluit eventueel af met een paar maal uhjjayi ademhaling. Blijf diep in en uit ademen daarbij rust de kin of het voorhoofd op de bolster. Sluit je ogen en voel wat de asana in jouw lichaam bewerkt.
Tip: Een andere variatie is de yogabolster onder de knieën te leggen.
Supta Sukhasana, de betekenis van supta is liggend. Bekijk voor de uitvoering het plaatje hier rechts boven.
De uitvoering:
Bij deze houding begin je met het kruizen van de benen net zoals in de kleermakerszit. De bolster plaats je achter je in het verlengende van je rug. Op de plaats waar je hoofd ligt, kan je jouw hoofd doormiddel van een yogablok en yogadeken of een meditatiekussen ondersteunen. Adem diep in en bij het uitademen ga je wervel voor wervel langzaam naar achter totdat je rug op de bolster rust. Adem nu weer uit en blijf je concentreren. Zorg ervoor dat het hoofd licht verhoogd ligt door een deken(tje) onder de schedelrand te plaatsen. Houdt deze houding 2 minuten vast, kruis de benen andersom, en nog eens 2 minuten.