Kies de juiste yogamat 

Het kiezen van de ideale yogamat

Yoga is populair geworden voor iedereen die plezier wil hebben in een fysieke routine waarin mentaal bewustzijn en lichamelijke gezondheid samenvloeien. Yoga is een dynamische activiteit waarbij yogabeoefenaars zich uitrekken, buigen en draaien. Deze yogahoudingen worden uitgevoerd met absolute balans mentale focus.

Om ervoor te zorgen dat je als yogabeoefenaar altijd een stevige en comfortabele basis hebt voor het uitvoeren van yogahoudingen, is het verstandig een yogamat te gebruiken die aan jouw yogastijl en bewegingen voldoet. Yogamatten worden gemaakt in verschillende uitvoeringen, diktes, lengtes, materialen, stijlen en kleuren, waarbij elke factor bijzondere voordelen biedt voor verschillende gebruikers.

De vraag is niet wat een perfecte yogamat maakt, maar welke kwaliteiten in een yogamat zorgen ervoor dat je je goed voelt tijdens jouw yogasessie. Als je wilt investeren in een hoogwaardige yogamat, houdt dan de volgende 10 factoren in gedachten bij het kiezen van jouw ideale mat.

1. Het materiaal van een yogamat

Het materiaal van een yogamat is van groot belang voor de grip, de demping, de structuur, het comfort, de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. PVC is bijvoorbeeld voordelig en duurzaam, alleen minder goed voor het milieu. Daarentegen zijn eco materialen in prijs iets duurder, maar zijn vrij van gifstoffen en daardoor beter voor het milieu. Het materiaal van een yogamat is een kwestie van persoonlijke voorkeur en hoe je lichaam erop reageert. Lees meer over de verschillende materialen van een yogamat.

2. De dikte van een yogamat

Waarom de dikte van een yogamat belangrijk is? De dikte van een yogamat heeft veel te maken met hoe comfortabel hij is. Is de mat te dun, dan kan je een blessure oplopen. De wisselwerking is dat dikke yogamatten het moeilijker voor je kunnen maken om een sterke verbinding met de vloer te voelen en je daardoor bijvoorbeeld wankelt als je in een bepaalde pose staat.

Een standaard yogamat is ongeveer 4 mm dik, terwijl de dikste yogamat ongeveer 1.5 cm is. Dunne yogamatten variëren tussen de 1 en 3 mm. De flinter dunne yogamatten worden vaak gebruikt voor op reis, deze reis yogamatten zijn slechts 1 à 2 mm dik. Travel yogamatten vouwen heel gemakkelijk op en zijn licht qua gewicht, waardoor ze eenvoudig mee te nemen zijn in een koffer. Lees meer over de dikte van een yogamat.

3. De afmetingen van een yogamat

De standaard afmeting van een yogamat is 183 × 60 cm. Afhankelijk van je lengte kies je een yogamat. Als je 190 cm of langer bent dan is een standaard yogamat dus te kort. Kies dan voor een langere mat. Een goede maatstaf is je eigen lichaamslengte plus 10 cm. Als je dus een lengte hebt van 190 cm dan is een yogamat van 200 cm gewenst.

Bij sommige yoga houdingen, zoals de Svahasana, lig je lang uitgestrekt op de yogamat met je handen naast het lichaam. Bij mensen met brede schouders of brede heupen liggen hun armen vaak naast de yogamat. De keuze voor een bredere yogamat van 66 cm of meer is dan een prima keuze. Een bredere mat geeft je dus meer bewegingsvrijheid en bewegingsruimte. Lees meer over de afmetingen van een yogamat.

Kies de juiste yogamat

4. De stroefheid van een yogamat

Bij veel yogahoudingen is een stroeve yogamat met een goede grip gewenst zodat voeten en handen niet wegglijden. Een yogamat dient dus een bepaalde kleverigheid te hebben, zoals de sticky yogamat. De stroefheid van een mat wordt bepaald door het materiaal, het productieproces en externe omstandigheden zoals vochtigheid en temperatuur.

Vochtigheid en transpiratie beïnvloeden de stroefheid en daardoor de grip van een yogamat. Een mat gemaakt van rubber is een uitstekend alternatief voor een PVC mat. Rubber is van nature stroever dan PVC en blijft ook stroef bij vocht en zweet.

Als je veel transpireert kan een yoga handdoek uitkomst bieden voor extra grip. Vooral bij Hot Yoga en Bikram Yoga worden speciale yoga grip handdoeken gebruikt, deze vocht absorberende handdoeken zijn voorzien van speciale PVC ‘nopjes’ die extra grip bieden.

Kleverigheid dient als maatstaf van hoe goed je handen en voeten aan een mat kleven. Het is geen kleverig gevoel, maar eerder een soort zuigende kleverigheid die je helpt je pose comfortabel vast te houden en de juiste uitlijning te behouden. TPE en PVC matten hebben de hoogste plakkerigheidsfactor, terwijl rubber een iets mindere hoeveelheid heeft. Zorg ervoor dat de yogamat goed schoon blijft aangezien dit de grip kan beïnvloeden. Jute en katoenen yogamatten hebben vrijwel geen kleverigheid.

Waarom is kleverigheid belangrijk? Een kleverige yogamat zorgt ervoor dat voeten en handen niet wegglijden en helpt je om je uitlijning te behouden terwijl je van de ene pose naar de andere gaat, ook wanneer je houdingen gedurende meerdere seconden vasthoudt.

5. De textuur en grip van een yogamat

Behalve kleverigheid helpt ook de textuur van een yogamat je balans en juiste uitlijning te behouden. Terwijl kleverigheid zorgt voor grip via zuigkracht, duidt textuur op een fysiek gevarieerd oppervlak om wegglijden te voorkomen. Zonder voldoende grip glijd je tijdens yogaposes weg wat voor vervelende blessures kan zorgen. De extra grip van de verhoogde texturen van matten met structuur helpt je yoga poses veilig te houden, hoeveel je ook transpireert. Voor extra comfort en zachtheid zijn TPE en PVC matten de beste keuze. Houd er rekening mee dat sommige van deze matten iets minder grip bieden wanneer ze nat zijn. Een speciale yogamat grip handdoek biedt hierbij uitkomst.

6. Een milieuvriendelijke yogamat

Eco yogamatten zijn gemaakt van duurzaam rubber, jute, TPE, katoen, schapenwol of kurk. Elk van deze materialen is biologisch afbreekbaar en daardoor milieuvriendelijk. Deze materialen bevatten bovendien geen zware metalen. Eco yogamatten zijn hypoallergeen en vrij van PVC en latex.

7. De duurzaamheid van een yogamat

Een duurzame yogamat gaat lang mee, heeft de juiste toplaag en is niet vervaardigd uit schadelijke stoffen en materialen. Qua materiaal heb je de keuze uit 100% natuurlijke materialen, zoals wol, natuurrubber en katoen. Ook de emissievrije en gifvrij geproduceerde PVC yogamatten gaan bij intensief gebruik vele malen langer mee en zijn daardoor een duurzamere keuze. Al deze matten kunnen bovendien aan het einde van de levensduur gerecycled worden.

8. De prijs van een yogamat

Veelal is een eenvoudige 3 - 4 mm dikke en effen PVC yogamat voordelig qua prijs. Wil je een mat met meer grip, een bepaalde print of ontwerp, meer dikte of textuur, dan valt de mat onder een duurdere prijsklasse, zoals bijvoorbeeld een eco vriendelijke yogamat.

Kies de juiste yogamat

9. Het soort yoga dat je beoefent

Bij het bepalen van de juiste yogamat is het soort yoga dat je beoefent van groot belang. Met zoveel verschillende soorten yogastijlen is het verstandig om het simpel te houden. Yogamatten met textuur zijn ideaal voor actieve yogastijlen zoals Power Yoga, Hot Yoga, Hatha Yoga en Asthanga Yoga vanwege al het buigen, glijden en strekken. PVC en TPE matten kunnen voor alle yogastijlen worden gebruikt. Vocht en transpiratie maakt het voor PVC matten moeilijker om plakkerig te blijven, maar een yoga grip handdoek biedt hierbij uitkomst. Voor yoga met een lagere intensiteit zoals Restorative Yoga en Yin Yoga kan comfort een hogere prioriteit hebben, omdat je voor langere tijd liggende houdingen aanneemt. In dit geval zijn yogamatten van PVC of schapenwol geschikt omdat die voldoende comfort en ondersteuning bieden.

10. De stijl van een yogamat

Zodra je jouw keuzes qua materiaal, dikte, afmeting, textuur, grip, prijs, yogastijl, duurzaam- en milieuvriendelijkheid hebt gemaakt is er nog maar één factor over en dat is: stijl! Dus ga je gang en kies jouw favoriete print, kleur of patroon.

Lees meer over het kiezen van de juiste yogamat.

Wij zijn ontzettend benieuwd wat jouw ideale yogamat is en bij welke yogastijl je deze mat gebruikt. Ook willen we graag weten wat jij moeilijk vindt bij het kiezen van de juiste yogamat? Laat het ons hieronder weten.

Ontdek alle yogamatten verkrijgbaar bij yogini.nl.